Päästöttömät ja kestävät lattiat sairaala- ja puhdastiloihin

Facebook
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Kunnallisissa kohteissa, kuten terveyskeskuksissa, sairaaloissa, kouluissa tai päiväkodeissa, valitaan uudis- tai saneerausrakentamisessa valitettavan usein lattioiksi heikkolaatuisia ja epäterveellisiä materiaaleja.

Armeka Engineering Oy:n pinnoiteasiantuntija Ari Korpipään mukaan tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tietoa terveellisistä ja kestävistä lattioista tai niiden asennustavoista ei ole tarpeeksi.

– Käyttöturvallisuustiedotteissa mainittuja aineita ei ymmärretä. Myöskään sairaalastandardin ESD-vaatimuksia sähkönjohtavuudesta ei tunneta. Pinnoitteita esimerkiksi ohennetaan VOC-päästöjä aiheuttavilla liuottimilla viskositeetin alentamiseksi, asentamisen helpottamiseksi.

– Varmin tapa hankkia ongelmia on ostaa kilpailutuksessa halvinta tarjottua materiaalia. Huonolaatuinen epoksi irtoaa betonista tai murtuu, ei kestä käyttöä, ja usein ESD-ominaisuudet katoavat nopeasti, Korpipää summaa.

Kuvassa kahden erilaatuisen epoksin vertailu. Kerrokset: 1) SL-epoksi, 2) tartuntaprimeri, 3) betoni. Termillä ”markkinaepoksi” viitataan yleisesti myytyihin bentsyylialkoholipohjaisiin epokseihin, joita lähinnä kustannussyistä valitaan lattioihin. Vuoden päästä asennuksesta huonolaatuinen markkinaepoksi on hauras ja sen tartunta on huono (primerikerros 2). ARMEKAn VOC-vapaa epoksi on säilyttänyt huippuominaisuutensa.

ARMEKAn VOC-vapaat lattiat kestävät myös kemikaaleja

ARMEKA asentaa sairaala- ja puhdastiloihin sairaalastandardin ESD/ATEX-vaatimukset täyttäviä Pheron tai hiertomassaepoksilattioita.

ARMEKAn ESD-hiertomassa on korkealaatuinen, epoksipitoisuudeltaan 99 %:nen VOC-vapaa pinnoite. Pinnoite kestää kovia pistekuormia ja kovaa kulutusta, kuten leikkaussalien painavia laitteita ja pöytiä. Pinnoitteessa on sopiva kitka, joka on tärkeätä työturvallisuuden takaamiseksi.

Sairaala- tai terveyskeskusympäristössä lattioiden tulee kestää myös kemikaaleja. ARMEKAn epoksipinnoite kestää toistuvaa pesua ja vahvoja kemikaaleja. Esimerkiksi värilliset leikkausalueen desinfektointiin tarkoitetut aineet ovat helposti puhdistettavissa pinnoitteesta pois eikä lattiaan jää tahroja.

Toimivat ratkaisut lattiamattojen asennuksiin ja kapselointeihin

Sairaaloissa ja muissa kunnallisissa tiloissa käytetään paljon liimattavia mattoja. Näiden asennuksista aiheutuneet sisäilmaongelmat ovat tuttuja julkisuudesta.

– Mattoasennusten ongelmat johtuvat yleensä siitä, että työmaa-aikataulujen takia matot liimataan liian kostean betonin päälle ja/tai mattoliima on jäänyt kosteaksi maton alle jotka molemmat virheet johtavat vahingolliseen mikrobikasvustoon maton alla, summaa Ari Korpipää. Mattojen liima-asennuksissa betonin kosteus (RH) on hyvä olla max 80% jottei maton alla ala syntyä mikrobikasvustoa.

ARMEKA Engineeringillä on toimiva ratkaisu useimpiin kohteisiin, missä mattojen asennusta voidaan turvallisesti nopeuttaa.

– Betonista hiotaan sementtigeeli mahdollisimman nopeasti pois ja kun luotettavilla mittausmenetelmillä betonin RH on alle 97% pinta suljetaan VOC-vapaalla epoksilla ja epoksin pintaan heitetään liiman tartuntaa parantava ns. kynsikivikerros. Kun näin menetellään, mattoasennus tapahtuu kuivalle alustalle. On tärkeätä muistaa että dispersioliiman annetaan kuivua riittävän hyvin ennen maton kiinnipainamista jottei liimasta jää kosteutta maton ja epoksikerroksen väliin aiheuttaen mikrobikasvustoa.

– Betonin kuivuminen 97%:sta 80%:iin kestää kuukausia, helposti puolikin vuotta, riippuen olosuhteista, joten on helppo ymmärtää teknologiamme tuoma etu töiden nopeuttamiseen, Korpipää kertoo.

Armeka Engineering tekee myös saneerauskohteissa vaativia kapselointeja ja tarjoaa myös antimikrobisia lattiaratkaisuja.

Katso lisää: www.armekaengineering.com

Päästöttömien ja kestävien lattiapinnoitteiden asiantuntija

  • ARMEKA Engineering Oy on asentanut erilaisia lattiapinnoitteita, mattoja, epokseja, korotettuja lattioita ym. yli kolmenkymmenen vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla
  • Teollisuus-, puhdas- ja sairaalatilojen sekä konehuoneiden ja parkkihallien lattiapinnoitukset
  • Lattiapinnoitteiden vauriokorjaukset
  • Mattoasennukset ja niiden nopeuttaminen
  • Kostean betonin pinnoitusratkaisut, kuten vesihöyryä läpäisevät pinnoitteet
  • Vesieristykset, kapseloinnit, antimikrobiset lattiat
  • ESD/ATEX-lattiaratkaisut

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä